Sidor

onsdag 6 december 2017

6 december- julkalender! QR-koder som hjälpmedel för uppläsning av text


QR-koder kan vara till hjälp på många sätt för den som har svårt med läsningen. Långa länkar som ska skrivas av kan till exempel scannas istället, och om du behöver dela ut instruktioner- eller om du sätter upp instruktioner i klassrummet kan du komplettera dem med en QR-kod för elever som inte kan läsa eller har svårigheter. 

Att läsa in en text funkar också bra för att till exempel hjälpa elever att läsa en text med korrekt uttal i språkämnen- om du till exempel vill ge dem en tidningsartikel i läxa, som ju inte finns inläst att lyssna på hemma. Läs in den själv och ge eleverna QR-koden!

Att läsa in en text tar inte många sekunder för den som inte har svårigheter. Särskilt inte om du gör det enligt detta enkla arbetsflöde, som ser ungefär hundra gånger krångligare ut än det är. Allt som allt tog det här mig kanske två minuter. Det bygger bara på att du gör sakerna i rätt ordning...:



1) Läs in det du vill spara med den inbyggda röstmemoappen på iPhone. Den finns tyvärr inte på iPad, men det finns en rad andra liknande tredejpartsappar för ipad, till exempel denna. Du behöver vara inloggad på Google Drive på samma enhet. Det är en av orsakerna till att jag valt att göra detta på min egen telefon, och inte på en elevpadda. Dvs: Det är enklast för mig att göra det på telefonen- eftersom jag inte vill logga in på min drive på en elevpadda. För elevens slutresultat spelar det ingen som helst roll var du gör förarbetet.



2) När du sparat inspelningen exporterar du den, med hjälp av pilsymbolen.



3) Om du har Google Drive installerat kommer det upp som ett av alternativen.


4) Gå in på Google Drive och lokalisera din uppladdade fil. Vanligtvis ligger den nu överst för snabb åtkomst.




5) Klicka på de små prickarna i övre högra hörnet. Där kommer du åt egenskaperna för ditt dokument. Klicka i länkdelning. Nu kan alla som har länken komma åt den. Den har dessutom kopierats av din telefon. Nu kan du välja att fortsätta på din telefon- alternativt gå in på Drive på datorn för att kopiera länken till ditt ljudklipp.




6) Gå till valfri qr-tjänst, tex goqr.me . Klistra in länken. Vips har du en QR-kod. Skriv ut, mejla eller infoga i det dokument du vill ha den. När eleven scannar koden kommer den direkt till ditt klipp, och kan läsa upp texten!

Lycka till!
/Sanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar